Antoni Gaudí

Antoni Gaudí, arquitecte de gran projecció universal i figura cabdal de la cultura catalana, va viure prop de vint anys en aquesta casa del Park Güell, l’actual Casa Museu Gaudí.

gaudi1
gaudi2
gaudi3

Antoni Gaudí i Cornet va néixer el 25 de juny de 1852 a la ciutat de Reus. Nascut en una família de calderers, es va iniciar en el món dels oficis artesans al taller del seu pare. Va passar la infantesa entre Reus i el poble veí de Riudoms, on hi havia la masia paterna i on va poder observar de ben a prop el que havia de ser un referent al llarg de la seva vida: la natura.

El 1868, als setze anys, es va traslladar a Barcelona, on va estudiar arquitectura i on va residir la resta de la seva vida. Gaudí va viure amb la família a diversos pisos al centre de la ciutat, fins que, el 1906, als 54 anys, es va mudar amb el seu pare ancià i la seva neboda malaltissa a una casa al Park Güell, a la part alta de Barcelona. La situació de la nova llar en aquell entorn privilegiat i allunyat del centre semblava idònia per a la feble salut dels Gaudí i, al mateix temps, permetia a l’arquitecte seguir dia a dia les obres del parc, aleshores en construcció.

Malauradament, el pare va morir el mateix 1906 i la neboda sis anys més tard. Tot i quedar-se sol, Gaudí va continuar vivint al Park Güell de manera molt senzilla i austera, d’acord amb les seves profundes conviccions religioses. Mentrestant, es dedicava gairebé en exclusiva a la construcció del temple de la Sagrada Família, en el qual treballava des de 1883 i on es va instal·lar el 1925, ja gran, per dirigir l’obra amb més facilitat.

Mesos més tard, el 10 de juny de 1926, va morir després de ser atropellat per un tramvia. Va ser enterrat a la cripta de la Sagrada Família, acompanyat d’una gran multitud que va voler donar l’últim adéu a l’arquitecte. Poc després, i seguint les instruccions de Gaudí, la seva casa del Park Güell es va vendre, i els guanys de l’operació es van invertir en la continuació de les obres del temple. Posteriorment, el 1963, la casa es va obrir al públic com a Casa Museu Gaudí.

A banda de la Sagrada Família, el projecte més important de la seva vida, i del Park Güell, Antoni Gaudí ha deixat a Barcelona altres obres singulars, com ara la Casa Vicens, el Palau Güell, la Casa Batlló o la Casa Milà. La seva originalitat i creativitat, juntament amb la seva capacitat innovadora, han convertit Gaudí en una figura universal de l’arquitectura. En efecte, la seva obra és reconeguda a tot el món, i el seu llegat, tot i el pas dels anys, continua més viu que mai.

Recordant Gaudí...
Rere l'arquitecte, hi ha l'home

Compra la teva entrada online
Accés directe amb hora assignada!